Oksijen Sensörü Arızası Tekleme Çözümü Tamiri Maliyeti
Doğru adı lambda sensörü olsa da daha oldukça oksijen sensörü olarak kullanılıyor. Lambda sensörü araçlarda daha temiz egzoz emisyonu ve ekonomik yakıt kullanımı amacıyla kullanılıyor. Peki bu lambda adı nereden geliyor? Benzinli motorlarda uygun hava yakıt seviyesi 14,7:1 olup bu miktar lamba seviyesi olarak 1’e denktir. Dolayısı ile sensörün adı de buradan geliyor. Lambda sensörü çoğu zaman 2 tip malzemeden olur. Bunlardan birisi zirkonyum dioksit diğeri titanyum dioksit.
Oksijen sensör Ne İşe Yarar?
Oksijen sensör ne işe yarar sorusunun yanıtını yukarıda belirttik fakat birazcık detaylandıralım. Yazıyı da oldukça oldukça ayrıntıya boğmak istemiyorum açıkçası. Oksijen sensör bozukluğu ile ilgili kısımlara çabukça geleceğim fakat emek verme prensibini bilirseniz de iyi olur. Genel anlamda bu sensör zo2 olanı kullanılır. Zo2 parçanın dışı direkt egzoz gazı ile ilişkide içi ise hava ile ilişkidedir. Egzoz gazında ne kadar oksijen olursa zo2’nin üstünden geçerken tepkiyle elektriksel stres ve bu yapım edilen stres motor ecu’suna gönderilir. Motor ecu’su da stresin değerine gore yakıtın verimli yanıp yanmadığını öğrenir ve yakıt enjeksiyon vaktini buna gore belirler.
Oksijen sensörü bozukluksa iyi mi anlaşılır?
Buraya kadar okuduysanız lambda sensörü işlevini algı etmiş olmalısınız. Ne demiştik, arabanın ecu’su enjeksiyon vakitını kısaca silindire gönderilecek yakıt sayısını bu parçadan almış olduğu elektrik stresine gore belirler. lambda sensörü bozukluğu bulunduğunda ilk olarak motor zengin ya da yoksul karşımda çalışmaya başlamış olacak ve bu hal aracın yakıt kullanımının yükselmesine ve hissedilir ya da dikkatsizlik edilebilir şekilde çekişine etki edecektir. Hem de oksijen sensörü bozukluğu gösterge panelindeki motor bozukluk lambasının yanmasına namacıyla olacaktır. Bu halin belirlenmesi amacıyla kesinlikle arabayı bozukluk belirleme aletine bağlamalısınız. Oksijen duyarga bozukluğu bulunmuş olduğu zaman sizi yolda bırakmaz, aracınızın teklemesine, geç işlevini gerçekleştirmesine ya da stop etmesine amacıyla olmaz. Bu tür bir şikayetiniz var ise bozukluğu öteki yerlerde aramalısınız.
Denso, NGK, BOSCH benzer biçimde lambda sensörü üreticileri, eski, yıpranmış oksijen sondalarının %10’a kadar oldukça yakıt kullanımına sebep bulunduğunu söylüyor. Oksijen sondası bozukluğu uzun dönemde ekonomik olarak zarar etmenize sebep olur.
Oksijen sensörü değişimi?
Lambda sensörü bozukluğu yaşarsanız ve değişiklik gerçekleştirmek isterseniz bu oldukça yalındır, kendiniz de yapabilirsiniz. Kaputu açın ve egzoz manifoldunun anında arka kısmına bakın, ideal ise açık ağız anahtarla değilse kenarı kablolarının geçeceği kadar kesik olan bir lokma (oksijen sonda anahtarı) ile yerinden çıkartın. İlk gevşemesi kesinlikle zor olacaktır. Parça ısıdan kaynaklı çoğu zaman manifold üstünde girmiş olduğu yere yapışır. Sökerken birazcık kuvvet programınız gerekir.
Parçayı söktükten sonrasında anında oksijen sensörü değişimi yapmadan evvelce çoğu zaman paketinden çıkan bakır pastasını sensörü pasosuna sürün, bakır pastası yoksa da kesinlikle edinin. Bu pasta parçanın manifolda yapışmasını engeller ve hemen sonra sökülmesi gerektiği zaman yalınlık sağlar. Sonrasında yalınca yerine oturtup elle döndürerek boşluğunu alın ve anahtarla hafifçe sıkın. Oldukca oldukça sıkmanız gerekmez, aşırı zorlarsanız manifold üstünde olan yatağı bozabilirsiniz. Tüm bu tarz şeyleri yapar iken de motor ve manifold soğuk olsun.
Şunu da belirtmek isteriz ki her motor lambası yandığında koşa koşa oksijen sensörü değişimi yapmayın. Lambda sensörü yalın yalın bozulan bir parça değildir. Bir çok zaman öteki türlü bir bozukluk olmasına rağmen boşuna değiştirilip harcama ediliyor.
Oksijen Sensörü Tutarları
Oksijen sensörü tutarları 300 lira civarındadır fakat gene de aracınızın marka ve modeline gore oksijen sensörü tutarları parametre olabilir.. Gerekirse öteki vasıtadan söküp deneyim ederek bozukluktan güvenli olmanızı tavsiye ederim. Eğer aracınızda 1’den oldukça lambda sensörü var ise kabarık lambda sensörü tutarları boş yere cebinizi yakmasın diye sensörü kablosunu değiştirip kontrol edebilirsiniz.
Oksijen Sensörü Temizliği
Oksijen sensörü hijyenikliği prosedürü tutum amacıyla yapabileceğiniz işlemlerden birisidir. Markaların kendi bilgilendirme yazısı ve kılavuzlarında eskimiş ve kurum bağlamış sensörü yakıtı averaj %7’ye kadar tesirlediği yazıyor. Akaryakıtın pahalı bulunmuş olduğu devletimizde bu tür bir etki 40 litrelik depoda 18 liraya karşılık ediyor. Lambda sensörü hijyenikliği prosedürünü kendiniz de yapabilirsiniz. Her ne kadar ultrasonik lambda sensörü hijyenikliği prosedürü pazar doğrultusundan öneriliyorsa da bir parçacı ya da nalburdan edineceğiniz balata temizleme spreyi bu temizleme prosedürü amacıyla yetecektir. Tavsiyem oksijen sensörü hijyenikliği prosedürünü 2 bakımda bir yapmanız. Zira senelerce sökülmeyip sonrasında oluşturulan oksijen sensörü hijyenikliği prosedürü biriken kurum amacıyla son aşama zor olacaktır.
ÖNEMLİ NOT: Temizlik esnasında metal siperinden içeri bir alet sokmayın, metal siperi sökmeyin ve yamultmayın. Bir tek spreyi sıkın ve yerine takının.
Lambda sensörü iyi mi kontrol edilir?
Bir voltmetre ile sensörü kendiniz kontrol edebilirsiniz. Bu testi gerçekleştirmek oldukça zor değildir, detaylı kontrol videosunu hususunun sonucunda vereceğiz. Oksijen sensörü yerinden söküp, 5 volt bigün deposu ile beslemeniz gerekiyor. Ya da araç çalışır haldeyken iğne aracılığı ile soket ya da kablolara girip voltmetre göstergesindeki değerlere bakarak kontrol edebilirsiniz. Sadece ne yazık ki bu kontrol yalnızca size sensörü çalıştığını söyler fakat doğru emisyonda, doğru değerler ürettiğini göstermez.
Lambda sensörü iptali?
Motorunuza bir faydası olmasa da lambda sensörü iptali yapılabilir. Fişini çekmeniz bunun amacıyla yeterliyken aslolan kast ettiğiniz şey lambda sensörü emule etmek kısaca kandırmak ise bu da mümkün. Lambda sensörü emulatörleri pazarda hazır satılıyor fakat yalın bir direnç ile kendiniz de 2-3 lira benzer biçimde bir maliyete yapabilirsiniz. Bunun da videosunu husus altında vereceğiz.