Silecek Suyu Motoru Çalışmıyor Silecekler Su Atmıyor
Sanırım bir araçtaki en kolay tesisatlardan birisi cam suyu tesisatıdır. Genel anlamda motor kaputunun üstünde 2 tane fıskiye, bunların bağlı bulunmuş olduğu bir hortum, su deposu ve deponun alt kısmına konumlanmış su motorundan oluşur. Ha unutmadan bir de su depoya geri dönmesin diye çoğu zaman çekvalf de motorun çıkışında olur. Gördüğünüz suretiyle oldukça karışık bir sistem değil.
Niçin silecekler Su Atmıyor?
Yukarıda okuduğunuz suretiyle oldukça karışık olmayan bu sistemde amacıyla su fıskiyelere ulaşıp cam ile kavuşmaz ihtimallere bir bakalım.
- Cam suyu bitmiştir (biz yazalım unutan olabilir)
- Su motoru/pompası çalışmıyordur.
- Hortum çıkmış, yırtılmış, kopmuş olabilir.
- Sistemde kireç ya da kir dolayısı ile tıkanıklık olabilir (öyleyse çoğu zaman zayıf da olsa fıskiyelerden su gelir)
- Fıskiyeler kırık olabilir ya da bağlı değildir.
- Silecek kolunda elektriksel bir bozukluk olabilir ya da sigorta atık olabilir. (Sigorta çoğu zaman sileceklerin sigortasıdır, ayrı sigorta bulunmaz.)
- Cam suyu deposu kırık/patlak olabilir.
Şimdi başınıza bu tür bir bozukluk gelirse bakmanız ihtiyaç duyulan bölgeler buralar. Hem de zayıf su atıyorsa da cam suyu sistemini temizlemeniz gerekir, bilhassa şebeke suyu kullanılıyorsa bazı şehirlerin oldukça kireçli suyu bulunmuş olduğu amacıyla bu hususta kireç çözücü işinizi görecektir.
Cam Suyu Motoru Çalışmıyor
Eğer silecek kolunu çakerek ya da iterek cam suyu fışkırtmak istediniz ve su gelmiyorsa, depoda su da var ise evvelce motorun çalışıp çalışmadığını denetim edin. Sessiz bir yerde kaputu açıp kolu ihtiyaç duyulan yere getirip sesi kulak verin eğer motor sağlamsa kesinlikle sesini duyarsınız. Güvenilir olmak amacıyla silecek suyu doldurduğunuz kapağı kaldırıp dinleyebilirsiniz. Eğer ses yoksa ve silecekler çalışıyorsa kol sağlamdır, motor problemi olur. Eğer silecekler otomatik çalışmıyor ve asla ses yoksa evvelce garantiye bakın o da sağlamsa kol problemi olur. Ulaşabilirseniz koldan kısa dönem yapmış olup denetim edebilirsiniz.
Ben motorun problemli bulunmuş olduğu senaryoya geçeyim, öyleyse yeni motor alacaksınız fakat acele canlı olmayın evvelce bir motoru söküp deneyim edinin. Daha evvelce demiştim motor deponun en altındadır, bundan sonrasında fazlası aracın deposu da çamurluk içlerinde, eğer daha eski otomobiliniz var ise şanslısınız gözle inceleyip bir kaç vida söküp depoyu yukarıdan temin edebilirsiniz fakat fazlası modelde bu işi yapmanız amacıyla aracın alt koruma plastiklerini söküp depoyu aşağıdan almanız gerekecek. Bunun amacıyla aracı krikoyla kaldıracaksınız ve işleme başlayacaksınız. Ihmal etmeyin evvelce çalışacağınız yeri hazırlamanız gerekir. Onun amacıyla önünüze gelen ne var ise sökün. Sadece depoyu sökmeden motor çıkıyorsa şanslısınız zira bazı araçlarda çıkmayabilir.
Motoru söktüyseniz 12 volt sunarak deneyim edinin, elektriği iki kablo marifetiyle arabanın aküsünden temin edebilirsiniz. Eğer çalışmıyorsa motorla eş güdümlü doğru parçacıya…
Motor çalışıyor sadece su az ya da asla yok
Hal böyle olunca evvelce kaputu kaldırıp var ise kaput yalıtımını söküp fıskiye tırnaklarını bastırarak fıskiyeleri çıkartın, üfleyerek deneyim edinin hava giriş çıkışı var ise sorun yoktur. Çıkartmışken, ince bir tel ile ya da kireç çözücüye atarak paklayın. Su hortumlarına üfleyerek deponun fokurdamasını kulak verin eğer fokurduyorsa hortum sağlamdır yok nefesiniz gitmiyorsa tıkanıklık bulunmaktadır öyleyse hortumu sökün. Açabiliyorsanız açın ya da yenisini kestirin. Ayrıca başta söyleyeceğimi sonda söylemiş olacağım fakat su gelmediğinde silecek koluna birazcık uzun basıp aracın altında su olup olmadığına bakarak hortumda delik olup olmadığını ya da yerinden çıkmadığını anlayabilirsiniz. Tüm problemleri düzelttiğiniz de bundan sonrasında silecekler su atacaktır. Her insana fıskiyelerin su püskürttüğü iyi sürüşler dilerim.