V Kayışı Ses Yapıyor Problemi Çözümü
V kayışı ya da öteki bir adıyla alternatör kayışı çoğu zaman motorun krank kasnağından almış olduğu hareketi otomobillin elektrik üretmesine yarayan alternatöre (şarj dinamosu da denir) klima kompresörüne, hidrolik direksiyon pompasına, bazı modellerde su devirdaim pompasına ileten parçadır.
V Kayışı Arabada Nerede?
Kaputu açıp motoru karşınıza aldığınızda solunuzda doğrusu yolcu doğrultusunda belirleme edilen v kayışı, dik yerleştirilmiş motorlarda en önde radyatörün anında arkasında bulunur. Genel anlamda kanallı düz yapıdadır ve güncel otomobillerde kendisine hususi süspansiyonlu gergisi bulunur. Eski otomobil modellerinde alternatörün bağlı varbulunduğu kol elle gerilerek sökme ve takma prosedürü gerçekleştirilir. V kayışını, triger kayışı ile karıştırmayın, bu sebeple triger kayışının vazifiyeti oldukça öteki. Yan taraftaki fotoğrafta alternatör kayışı gözüküyor.
V Kayışının Sesi Nasıl Çıkar?
Alternatör kayışı namacıyla ses yapar, sesin iyi mi kayıştan yaklaştığını anlayacağız diye aklınızdan geçirdiğinizi duyar gibiyiz. Kayış, eskiyip yıprandığı zaman “ciyk” diye yazıya dökeceğimiz ince ve devirle paralel artıp azalan bir ses yapar. Bu ses, kayışın kasnaklara tutunup senkronize olarak dönemesinden oluşur. Yazının sonuna ilgili sesi koyacağız.Aracınızda yukarıda tarif ettiğimiz benzer biçimde ince bir ses duyarsanız teşhisini yapmanın en rahat yolu motor kaputunu açıp avucunuza alacağınız birazcık suyu kayışın üstüne dökmektir, eğer su döktüğünüzde gelen ses sonrasında ererse bingo! doğru belirleme yaptınız anlama gelir. Bundan sonrasında yapmanız ihtiyaç duyulan son şey eski kayışı söküp yerine yeni kayışı takmak fakat evvelce doğru parçayı almak.
V Kayışı Ne Zaman Değiştirilir?
Buraya kadar her şey güzel gelişti, arızayı doğru teşhis edip, şase numarası ile doğru parçayı aldınız. Şimdi sırada açıkçası birazcık yorucu ve uğraştırıcı olan bu kayışı değişiklik yapmak var. Genel anlamda yeri itibarı ile çalışmanın zor bulunmuş olduğu alanda belirleme edilen alternatör kayışına uzanabilmek amacıyla evvelce çalışacağınız yeri boşaltın. Var ise radyatör genleşme kabını sökebilirsiniz. Bu size çalışmak amacıyla son aşama büyük bir alan elde edecektir. Emek harcama alanınızı hazırladıktan sonrasında kayışın bağlı bulunmuş olduğu düzenekte dinamik olan gergi bilyesini bulacaksınız. Kimi araçlarda süspansiyonlu büyükçe gergi kullanılırken kimi araçlarda da yaylı gergi kullanılıyor. Bu gergiyi ortasından ideal metrik seviyede lokma ile gevşettiğiniz zaman kayışı kolaylıkla alıp yerine yenisini takabilirsiniz. Eğer olur da geçmiş olduğu yeri karıştırırsanız kayışın iç yönü kasnaklara dış yönü gergi bilyelerine ileriki şekilde yeni kayışı takabilirsiniz. Ondan sonra gevşettiğiniz gergiyi sıkıp, öteki parçaları yerlerine koyarak tamiratı sonlandırın. Otomatik gergilerde kayış yay ya da süspansiyon doğrultusundan kendi kendisine gerilir bunlarda bir ayar gerçekleştirmek gerekmez fakat eski araçlarda kayışı elle gerecekseniz üstten bastırdığınız zaman 5 mm bel verecek şekilde germeniz gerekir. Eğer oldukça gererseniz kasnaklar arızalanır, azca gererseniz ise kayış kaçırıp sıyrılır.
V Kayışı Koparsa Ne Olur?
Seyir durumunda başınıza geldiği an ilk evvelce aracınızın gösterge panelinde akü ışığı yanacaktır. Bu ışık akünün şarj olmadığını belirtir, eğer hidrolik direksiyon pompası bağlıysa direksiyon sertleşir, ezcümle bağlı varbulunduğu parça çalışmaz. Hal böyle olunca aracınızı en kısa sürede güvenilir bir alanda durdurun. Aslına bakarsanız siz durdurmazsanız 1-2 kilometre içersinde akünüz biteceğinden kendisi stop edecek. Ya gidip parçayı alıp kendiniz aracın bulunmuş olduğu yerde değiştirin ya da bir usta çağırıp değiştirmesini sağlayın. Yeni kayış takıldıktan sonrasında aracınız minik bir kontrolden sonrasında harekete hazırdır.